Nelayan Berjaya Tangkap Sotong Sebesar Bas Mini

No Comments
AUCKLAND 17 Sept. – Sebuah kapal nelayan laut dalam berjaya menangkap seekor sotong gergasi yang jarang ditemukan sebesar saiz sebuah bas mini di kawasan lautan terpencil di Antartika.
Halaman berita Utusan Online, yang memetik sumber dari Mail Online melaporkan, kapten kapal berkenaan, John Bennett bersama anak buahnya berjaya menangkap sotong seberat 350 kilogram itu di Laut Rose lapan bulan lalu.
Bennet berkata, ini merupakan kali kedua dia berjaya menangkap sotong gergasi dan berhasrat untuk menyimpan tangkapan terbaharunya bagi tujuan kajian.

“Kali pertama saya menangkap sotong gergasi adalah kira-kira tujuh tahun lalu dan kini sotong tersebut dipamerkan di Muzium Kebangsaan New Zealand, Te Papa,” jelasnya.
Sotong yang mempunyai lapan sesungut dengan setiap satunya berukuran satu meter itu kini dibekukan sejak ditangkap bagi membolehkan para saintis membuat kajian.
Saintis sotong dari Universiti Teknologi Auckland, Kat Bolstad yang mengetuai penyelidikan terhadap sotong berkenaan menyifatkan haiwan tersebut sebagai ‘begitu besar dan cantik’.
“Pada dasarnya ini merupakan satu spesies yang jarang ditemukan dan merupakan satu peluang keemasan bagi kami untuk mengkajinya.
“Kami begitu teruja untuk mengenali sotong ini yang dipercayai sotong betina dan mempunyai telur,” jelas Bolstad.

back to top